روایت نشریه اماراتی از جزییات مذاکرات محرمانه ایران و امریکا
آفتاب نیوز :
پایگاه اینترنتی د نشنال نوشت: در ادامه این مطلب آمده است که هرچند واشنگتن در خصوص این گفتگو ها اظهارنظری نکرده، اما رسانه های دولتی ایران انجام دور اخیر گفتگو های غیرمستقیم را تایید و اعلام کرده اند که تمرکز این مذاکرات لغو تحریم ها علیه ایران است که یک انگیزه مهم برای تهران جهت کاستن از سطح تنش های منطقه ای به شمار می رود.
یکی از منابع آگاه از این تلاش های دیپلکاتیک اظهار داشت: «به وضوح شاهد فشار از سوی طرف آمریکایی هستیم… تا طرف ایرانی خویشتن داری نسبی ای را که به ویژه در جبهه عراق اعمال می کند و موجب تداوم بیش از یک ماهه آتش بس اعلام نشده در این جبهه شده را ادامه دهد.»
دولت آمریکا در ماه جاری میلادی یک معافیت تحریمی را تمدید کرد که به موجب آن ایران امکان دسترسی به 10 میلیارد دلار از دارایی های تحت تحریمش را پیدا می کند. بر اساس این معافیت که برای 4 ماه دیگر تمدید شده، تهران از درامد حاصل از فروش برق خود به عراق برای پشتیبانی بودجه ای و بازپرداخت بدهی هایش استفاده می کند.
یک منبع لبنانی نزدیک به حزب الله در این باره گفت، به نظر می رسد که این معافیت یکی از نشانه هایی باشد که جو بایدن رییس جمهور آمریکا از طریق آن «میزان تمایل خود به جلب نظر ایرانی ها در این مقطع حساس از جنگ غزه و در آستانه گرم شدن رقابت های انتخاباتی در آمریکا را نشان می دهد.»
وی افزود: «ظاهرا بایدن آمادگی یک ماجراجویی عمده را که ممکن است بخش عمده سرمایه سیاسی وی را هدر دهد ندارد.»
سال های متمادی ایران و آمریکا مذاکراتی را از طریق میانجی ها بر سر برنامه هسته ای، برنامه موشکی و مسایل منطقه ای در عمان، ژنو و دیگر شهر های جهان برگزار کرده اند.
اما پس از حمله 7 اکتبر حماس به اسراییل که مقدمه آغاز جنگ غزه و تحرکات گروه حزب الله در منطقه در حمایت از حماس شد، گفتگو ها بین دو کشور به سمت حفظ ثبات منطقه ای و یافتن راه هایی برای جلوگیری از بروز یک جنگ تمام عیار در خاورمیانه معطوف گشته است.
از زمان آغاز جنگ غزه که تاکنون بیش از 32 هزار نفر کشته بر جای گذاشته است، گروه های شبه نظامی در عراق و سوریه در قالب یک جنبه هماهنگ حملاتی را علیه نظامیان امریکایی ترتیب داده بودند.
اما آخرین حملات این گروه ها در روز 4 فوریه اتفاق افتاد. منابع مطلع در بیروت و بغداد گفتند، قطع حملات علیه اهداف آمریکایی بخشی از یک “آتش بس اعلام نشده” بوده که تهران و دولت عراق بخشی از ان بوده اند.
یک نماینده وزارت امور خارجه آمریکا در این باره گفت، «بر کسی پوشیده نیست که ما از اوایل ماه فوریه هیچ حمله ای را شاهد نبوده ایم.»
این اقدامات تنش زدایانه پس از حمله ای در ماه ژانویه انجام گرفت که طی آن 3 سرباز آمریکایی در مرز اردن و سوریه کشته شدند. واشنگتن این حملات را به مقاومت اسلامی در عراق، که یک گروه تحت حمایت ایران است نسبت داد. پس از این حمله یک ژنرال ارشد ایران با سفر به عراق از گروه های شبه نظامی خواست تا تنش ها را پایین بیاورند. مدت کوتاهی بعد، گروه کتایب حزب الله که مقاومت اسلامی در عراق نیز بخشی از آن محسوب می شود اعلام کرد که عملیات های نظامی علیه نیرو های آمریکایی در سوریه و عراق را با هدف جلوگیری از «هرگونه شرمساری» دولت عراق به حالت تعلیق در می آورد.
یک منبع آگاه در بیروت که به گروه های تحت حمایت ایران نزدیک است اظهار داشت: «سخت می توان تصور کرد که آمریکایی ها بخشی از این (توافق آتش بس) نبوده باشند.»
نماینده وزارت امور خارجه آمریکا بدون تایید انجام چنین گفتگو هایی اظهارداشت: «ما همواره راه هایی برای ارسال پیام به ایرانی ها هنگامی که منافعمان اقتضا کند داریم.»
در لبنان، یعنی جایی که حزب الله درگیر یک رویارویی محدود با نظامیان اسراییلی است، آمریکا تلاش های زیادی را برای دستیابی به یک آتش بس و جلوگیری از بروز جنگی گسترده تر به کار بسته است. چنین جنگی تبعات ویرانگری برای لبنان و اسراییل به بار خواهد داشت و احتمالا جرقه یک جنگ منطقه ای گسترده تر خواهد بود.
حزب الله همواره تلاش های آمریکا برای برقراری آتش بس با اسراییل قبل از اتمام جنگ غزه را رد کرده است. اما این گروه شبه نظامی در عین حال تمایل چندانی از خود برای ورود به یک جنگ گسترده با اسراییل نشان داده و تلاش نموده تا از افزایش بیشتر سطح تنش جلوگیری کند. تل آویو به نوبه خود در هفته های اخیر حملاتی در عمق خاک لبنان انجام داده و از طریق یک تاکتیک اسراییلی تحت عنوان “دیپلماسی یا فشار” به دنبال دستیابی به هدف خود یعنی عقب راندن حزب الله از جنوب بوده است.
علیرغم اظهارات علنی مسیولان حزب الله، منابع مطلع در بیروت که به این تلاش های دیپلماتیک نزدیک هستند گفتند، ترتیباتی برای آغاز مذاکرات جهت پایان دادن به منازعه مرزی بین لبنان و اسراییل در حال انجام است.
این توافق با میانجیگری آموس هاچستین، فرستاده ویژه دولت امریکا و نبیه بری، رییس پارلمان لبنان در حال شکل گیری است. آمریکا هیچ تماس مستقیمی با حزب الله که آن را یک گروه تروریستی قلمداد می کند ندارد.
دو منبع سیاسی لبنانی نزدیک به حزب الله گفتند، ژنرال اسماییل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه در ماه های اخیر چندین با به لبنان سفر کرده و با رهبر حزب الله دیدار داشته است تا راه های حفظ فشار بر اسراییل بدون ورود به یک جنگ تمام عیار را بررسی نماید.
یکی از این منابع اظهار داشت: «ایرانی ها به نصرالله نگفته اند که ما نمی خواهیم درگیر جنگ با اسراییل شویم. آن ها در عوض می خواهند همکاری های نیروی قدس (با حزب الله) را هماهنگ کنند.»
در همین حال مقام های ایرانی و آمریکایی هفته گذشته به فایننشال تایمز گفتند، واشنگتن در ماه ژانویه گفتگو هایی سری را در عمان با تهران انجام داده تا ایران را به استفاده از نفوذ خود برای توقف حملات حوثی ها در دریای سرخ مجاب نماید.
یک دیپلمات ارشد غربی که اخیرا از چند جبهه بین اسراییل و لبنان بازدید کرده، در توانایی آمریکا برای محدود کردن تاثیرات منطقه ای جنگ غزه به ویژه در لبنان ابراز تردید کرد. وی با اشاره به جبهه بین اسراییل و حزب الله گفت: «جنگ منطقه ای مدتی است شروع شده است.» وی افزود، با توجه به اینکه حزب الله دارای تونل های جنگی بهتر و توانمندی موشکی بالاتری نسبت به حماس است، جنگ غزه موجب شده تا آسیب پذیری اسراییل در باره هرگونه حمله چند وجهی متحدان ایران آشکار شود.
تهدید وجودی ناشی از حملات حزب الله پس از حمله 7 اکتبر، و عدم امکان بازگشت ده ها هزار شهروند اسراییلی به خانه هایشان در شهر های مرزی نشان دهنده انگیزه قوی اسراییل برای مقابله به مثل با طرف های متخاصم است.
این منبع مطلع افزود: «تن ها راه برای رویارویی با این تهدید دور کردن حزب الله از مناطق مرزی است… مهم نیست که آمریکایی ها در این زمینه همراهی نکنند. اسراییلی ها در این زمینه به حرف آن ها نیز گوش نمی کنند.»
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "روایت نشریه اماراتی از جزییات مذاکرات محرمانه ایران و امریکا" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "روایت نشریه اماراتی از جزییات مذاکرات محرمانه ایران و امریکا"، کلیک کنید.